Hoe start je met crowdtesten?

Mensen met verschillende kennis en achtergrond lezen jouw verslag, in een oogopslag beslissen ze of ze wel of niet verder lezen. Een goede titel is dan goud waard. Jouw reputatie maakt sprongen vooruit als je titels van goede stijl zijn. Lees direct deze tips en pas ze toe.

In twee weken starten met Crowdtesten? Ja dat kan!

Softwaretesten, wat doe je dan? Regelmatig krijg ik die vraag als ik over mijn nieuwe werk/hobby begin te praten. Ik las bij toeval iets over Crowdtesten, toen ik eens op onze veerboot zat, dat is 2 uur van Terschelling naar Harlingen. Crowdfunding kende ik en wat crowdtesten was, wilde ik ook weleens weten. Al lezend werd ik steeds meer gegrepen. Ik voelde intuïtief aan, dit is echt wat voor mij. Nu zijn we anderhalf jaar verder en heb ik vreselijk veel geleerd en ook nog eens dollars verdiend. Lees wat ik leuk vind aan testen en mijn Top-5 tips waarmee je binnen twee weken al aan de slag kunt. Lezen van deze tekst kost je zo’n twintig minuten.

Ik was meteen enthousiast, maakte een account bij Utest en een nieuwe hobby was geboren. Ik ben nu dik een jaar aan het crowdtesten in avonduren en weekenden en ik vind het gewoon heel erg leuk en leerzaam om te doen. Het helpt me ook enorm in mijn dagelijks werk. Wat me positief is opgevallen is de enorme hulpvaardigheid van testers om te helpen. Ik keek naar talloze filmpjes via YouTube en heb artikels, nieuwsbrieven en blogs gelezen. Ook volgde ik een training en ben ik gecoacht via Skype door Huib Schoots, hiervandaan ook bedankt, Huib. Er is een enorm aanbod te vinden aan kennis over softwaretesten. Met mijn 5 tips hoop ik je daar wegwijs in te maken. Spreek je Engels? Heb je interesse in software? Heb je 7 avonden tijd om te studeren, lezen, en oefenen? Dan kun je direct aan de slag …en je verdient er nog geld mee, ook!

Dit moet je vooraf weten over software. Bedrijven die software maken willen dat hun klanten een bepaalde beleving of ervaring krijgen en bouwen software in vele verschillende programmeertalen. De code wordt gemaakt door programmeurs die functies omzetten in een taal die de computer begrijpt. Software testers helpen om de software beter te maken door op zoek te gaan naar
-fouten,
-onhandige of
-lastig bruikbare delen in de software.
Programmeurs kunnen dat zelf ook, maar testers zijn daar vaak beter in omdat ze een andere mindset hebben. Programmeurs lossen problemen op en zijn bezig iets te maken. Terwijl testers bezig zijn om kritisch te kijken of alles werkt zoals het zou moeten. Dat is een andere manier van denken en het switchen tussen deze manieren van denken is erg lastig.

Hieronder staan 5 basis-tips waarmee je als crowdtester kan beginnen. Bij elke tip staat erbij hoeveel tijd je erin kunt stoppen, bij elkaar zijn dat ongeveer 7 avonden.

Tip 1: Ga lezen en blijf lezen. Praten met andere testers is erg leerzaam, maar daar begin je niet mee. Trek twee avonden uit voor het lezen. Als je eenmaal aan het testen bent blijf dan lezen. Je kunt altijd beter worden of sneller leren werken. Lees nu direct deze 7 Dit-moet-je-gelezen-hebben tips:

*Mindmap, een techniek om overzicht en creativiteit te bevorderen, bedacht door Tony Buzan WikiHow to make a Mindmap.

*Op twitter@FiveBlogs volgen. Hij stuurt je naar interessante, testgerelateerde weblogs op Twitter of volg de hastag #lovetesting of #testing

*op TestNet.org vind je alles van de vereniging van Softwaretesters in Nederland en een wekelijks online magazine via deze link

*de websites van James Bach (http://www.satisfice.com/) Michael Bolton, (http://www.developsense.com/) en Cem Kaner (http://kaner.com/) staan vol met hun weblogs en hebben ook allen leerzame nieuwsbrieven.

*testbuffet.com is ook goed om te onthouden. Hier staan bijna alle Softwaretesting-blogs handig bij elkaar.

*Boeken? Er zijn er erg veel, Huib Schoots heeft hier zijn favoriete Great Resources handig bij elkaar: Great Recources SoftwareTesters

*Last but not least, deze woordenlijst is voor als je tijdens het lezen van blogs of boeken de Nederlandse uitleg wilt lezen. De uitleg van soms erg technisch engels kan je begrip van wat je leest enorm verbeteren. Daarom uitprinten vanaf pagina 6 en bij de hand houden deze Glossary.

 

Wie zelf eens een Mindmap maakte, weet het. Je leert er ontzettend veel van. Voor je overzicht, denkrichting, onderscheidend vermogen & creativiteit. Tony Buzan vond ze uit, softwaretesters gebruiken ze graag.

Mindmaps voor overzicht

Tip 2: maak een Mindmap bij elke klus. Dit is van ontzettend groot belang omdat je hiermee gestructureerd en strategisch te werk kan gaan. Ik heb in het begin als een dolleman in allerlei uithoeken van de software gezocht… daardoor ben je grotendeels aangewezen op geluk en toeval. Dat kost ontzettend veel tijd. Ik volgde mijn gevoel een beetje bij die eerste opdrachten, maar efficiënt was dat niet. Wat ik geleerd heb, is dat overzicht je vaart geeft, het is eigenlijk heel simpel:
1. Onderzoek met een Mindmap 2. Maak een plan 3. Voer je plan uit. Trek voor het onder de knie krijgen van het maken van Mindmaps een avond uit. Zoek je een website om mee te beginnen? Wat dacht je van die van jouw studentenvereniging of deze: Utest.com.

In softwaretesten is een van de meest toonaangevende mensen de Amerikaan James Bach. Met zijn dertig jaar ervaring als tester en talloze inspirerende lezingen en zeer gewaardeerde coach en trainer. Zoek eens naar zijn lezingen op youTube. James zal in maart 2015 te gast zijn in Nederland, trouwens. Zijn Heuristieke model is ideaal om mee te beginnen. Het wordt afgekort tot SFDIPOT en staat voor 7 takken aan je Mindmap. Dat zijn 1.Structuur van de software, 2.Functies van de software, 3.Data gebruikt door de software, 4.Interfaces, 5.Platforms waarop de software draait. 6.Operations ofwel waarvoor wordt de software gebruikt en 7.Tijd. Ezelsbruggetje nodig? SanFranciscoDepot.

SFDIPOT nader uitgelegd: Stel dat je een website moet testen, dan ga je naar de pagina en schrijft alle ‘knoppen’ op die je ziet aan de rechterkant van een Mindmap in de 1ste tak “Structuur”. Stel je voor ergens bovenin jouw te testen website staat login. Dan noteer je gewoonweg op de Mindmap login. Later ga je dat aanvullen door je beschrijven welk veld erachter zit als je erop klikt. Zo schrijf je eerst alle knoppen/ tekst die je in beeld hebt, op. Binnen een kwartier tot 20 minuten heb je zo op papier een redelijk beeld van de structuur van de website op “papier”.

Stap 2: Tijdens het maken van je mindmap kom je er achter wat verschillende Functies van de software zijn. Dat weet je door wat je zo op het oog tegenkomt, ofwel door te kijken en kiezen, ofwel door de informatie in je opdracht. 3 Data die gebruikt worden is voor crowdtesters niet vaak nodig om in je overzicht op te nemen, voor andere testers wel. 4. De platforms waarop het draait kun je in je opdracht zien, denk daarbij aan verschillende versies voor website en Android en iOS-apps. 5. Je noteert met welke andere zaken interactie plaatsvindt. 6. Tot slot de interfaces en 7. de tijd waarop je test. Alles kan relevant zijn, niet alleen voor je opdrachtgever, ook voor je eigen overzicht.

Als je zo, binnen de redelijk korte tijd van 20 minuten in kaart hebt wat volgens James Bach relevant is, ga je even achterover zitten. Maak een plan: met welke testtool ga ik welk deel verkennen? Zal ik alle links uittesten? Ga ik de formulieren invullen om te zien of dat allemaal goed werkt? De teksten of afbeeldingen visueel scannen op foutjes? Hiermee leer je snel hoe de software werkt. Zoals SFDPOT zijn er meer ezelsbruggetjes die je helpen bij je aanpak.

Tip 3: lekker oefenen! Utest.com is voor beginners een leuke opstap, ben je al wat meer ervaren dan kun je ook goed terecht bij testlio.com of passbrains.com. Ik ben heel blij dat ik dankzij deze clubs vanuit huis kan werken op momenten die ik zelf inplan. Bovendien hoef ik zo niet van ons mooie Terschelling af. Trek voor het oefenen en de -verplichte- kennismaking een paar avonden uit, begin met utest.com. Zorg ook dat Utest-berichten niet in je SPAM box komen. Dan loop je uitnodigingen mis. Een Pay-Pal account is handig voor de betalingen. Ga je heel erg veel verdienen, praat dan eens met je accountant over de belastingen. Wil je onder begeleiding oefenen aan je vaardigheden, schrijf je dan in voor Weekend Testing Europe. Eens per maand organiseren Britse testers via Skype-chat een sessie. Meedoen is ontzettend leuk en leerzaam. Deze Britten hebben vooraf grote lol met het verzinnen van net-echte testcases en verhalen. Je kunt je opgeven voor de sessies en dan een keer in de maand op zondagmiddag twee uurtjes Skype-chatten. Je doet er waardevolle contacten en bruikbare praktijk-kennis op en meedoen is gewoon ook erg leuk, Britse humor! Je zult in de loop van de tijd steeds nieuwe programma’s en tools leren gebruiken. Het werk is heel afwisselend. Je zult erbij leren wat je handig lijkt, zoals welke tool je waar inzet, en leren om de tools te gebruiken.

Tip 4: Noteren is leren. Heel eenvoudig door een boekje bij te houden. Je kunt er mini-mindmapjes in maken, een doel voor jezelf in zetten of relevante gegevens in noteren. Als ik een nieuwe klus aanneem, noteer ik bijvoorbeeld de eisen waaraan het verslag moet voldoen zodat het wat beter in mijn hoofd zit. Bijvoorbeeld de eisen die aan de titel gesteld worden: [apparaat/besturingssysteem- regio-omschrijving gevonden probleem]. Hierbij heeft het noteren twee doelen: 1) ik ben me bewuster van wat er gevraagd wordt en
2) ik kan achteraf nog eens dingen terug zoeken.
Ook de eisen voor het verslag, gebruikte wachtwoorden, URLs en natuurlijk mijn Mindmaps komen in het boek. Hoe lang ben ik bezig geweest? Wat heeft het maken van een Mindmap me opgeleverd? Welke klussen vind ik het leukst om te doen? Hoe zat dat bij de vorige versie? Welke Tools heb ik gebruikt? Reflectie op wat je doet is net zo belangrijk als vooruit plannen en bovendien voor starters heel leerzaam. Als je dit gewend bent om zo te doen, hoort het er van het begin af aan helemaal bij. Het kost je per klus een paar minuten en levert je veel meer op.

Tip 5: Maak een Motto. Het lijkt simpel maar is heel waardevol. Mijn motto ofwel taakopvatting is om de opdrachtgever de informatie te geven die hij nodig heeft om te beslissen wat er moet gebeuren. Moet de code aangepast, of kan het product de markt op zonder grote zorgen? Die beslissing is aan de opdrachtgever, ik geef de informatie waarop hij zich kan baseren.Toen ik in deze wondere wereld startte viel me op dat er testers zijn die het als hun taak zien om fouten op te sporen. Sterker nog, ik voelde zelf ook een soort euforie als ik ontdekt had hoe er keer op keer iets fout ging nadat ik een bepaalde handeling uitvoerde. En toch weet ik zeker dat het niet gaat om het vinden van fouten. Iedereen die meewerkt aan software wil een zo goed mogelijk product, wil hoge kwaliteit. Om daar te komen heb je allemaal een eigen rol. Om als tester onafhankelijk te blijven en toch het product beter te laten worden, moet je vrienden kunnen blijven met de programmeurs en je chef. Hou dan je motto duidelijk voor ogen. Testers geven informatie aan de opdrachtgever. Schrijf dat motto voorin je boekje van tip 4. Het formuleren van mijn motto, 2 zinnen, voorin mijn boekje heeft me misschien een uur gekost, alles bij elkaar. Ik zie het nu voorin staan, mijn ogen vliegen er nog af en toe overheen. Dat levert enorme rust op.

Ik hoop dat dit stuk je enthousiasmeerde om crowdtesten eens uit te proberen. Ik heb er zelf erg veel lol aan gehad om dit te schrijven. Natuurlijk ben ik benieuwd naar wat het je heeft gebracht. De vijf tips gingen over lezen, overzicht, oefenen, noteren en een motto. Ik hoop dat je me over een poosje eens wilt vertellen aan welke tip jij iets hebt gehad. Of misschien zelfs hoe jouw crowdtestcarrière gestart is!

2 thoughts on “Hoe start je met crowdtesten?

Reacties zijn gesloten.