Gemak met Sneltoetsen op Apple Mac en Windows

Foto's van bnbvlnr: DTS en Daniel Novta en Remco van Dokkum via Flickr. Hoe je je voornemen om meer met sneltoetsen te werken ook echt behaalt. Sneltoetsen maken je het werken op de computer gemakkelijk. In dit blog vind je een goede lijst met sneltoetsen. Plus een methode om er echt mee te gaan werken. Shift + Home voor 2de x lezen.

Sneltoetsen maken je het werken op de computer gemakkelijk. Dit blog geeft een lijst met sneltoetsen op je toetsenbord, zoals bijvoorbeeld Ctrl en C tegelijk indrukken voor kopieren. Er is al veel goeds over sneltoetsen geschreven. Dit blog helpt je aan een methode om het werken met sneltoetsen echt te gaan gebruiken. Sneltoetsen maken werken op de computer gemakkelijker. Voor wie heel veel op de computer werkt is het zelfs noodzakelijk.

Sneltoetsen zorgen er namelijk voor dat je minder met de muis werkt en zo loop je geen hinderlijke muisarm op. Een goede houding en kennis van de mogelijkheden zullen je ontzettend veel plezier en rust opleveren. Heb je nog een beetje overtuiging nodig? Druk dan NU op de Ctrl toets en op het plus-teken. Wil je de tekst weer kleiner? Naast de plustoets zit de min, druk nu de Ctrl toets in en druk een paar keer op min of plus tot het voor jou prettig oogt.

In dit blog vind je goede lijsten met sneltoetsen. Plus een methode om er echt mee te gaan werken. Op verkenning over je toetsenbord voor zowel Apple als Windows-gebruikers. Voor Apple-gebruikers geldt dat in de rolluiken overal de sneltoetsen bij staan. Bij steeds meer Windows-software is dat ook zo. Op die manier kun je proberen om in plaats van de muis de sneltoets te gebruiken. Vooral als je iets vaak doet is dat gemakkelijk. Waar in de tekst hieronder Ctrl staat is dat voor Apples vaak hetzelfde, maar dan met de Command-toets in plaats van de Control-toets.

Sneltoetsen makenwerken op de computer gemakkelijker. @Huus I.T. helpt je ze ok echt te gaan gebruiken.

Command toets Daniel Novta via Flickr

Lijst met veelgebruikte sneltoetsen met korte uitleg, een methode om het ook echt te gebruiken staat in de volgende alinea:
Ctrl+C betekent: druk de Controltoets in en de toets van de letter c. Waar die afkorting of letter vandaan komt, kan je helpen het te onthouden. In dit geval c komt van het Engels woord voor kopieren: to Copy.
Ctrl+A van het Engelse All, selecteert alles, bijvoorbeeld in de adresbalk als je op internet zit
Ctrl+C Selecteer en kopieer met Ctrl+C van Copy
Ctrl+X Kopieer en wis daarna met Ctr+X (open schaar)
Ctrl+V Plakt je selectie naar waar je cursor of muispunt staat. De V lijkt voor mij op een wijzende punt. Van Attje leerde ik de V van Velpon te onthouden.
Ctrl+F is van Find van vinden. Het zorgt voor een zoekschermpje rechtsbovenin je scherm. Heel handig als je op een website of in een groot stuk tekst op zoek bent naar een bepaald woord.
Alt+Tab zorgt ervoor dat je gemakkelijk tussen programma’s kunt schakelen die op dat moment actief zijn.
Ctrl+Alt +Del kun je op je Windows-computer indrukken, je krijgt een lijstje in beeld van wat actief is. Kies je voor taakbeheer dan krijg je informatie over de actieve programma’s.
Ctrl+Z maakt je laatste handeling ongedaan in veel programma’s, handig bij oeps-momenten.
Ctrl+P is van printen
Er zijn nog veel meer sneltoetsen. Bij deze superhandige lijst staan voor zowel Apples als Windows-computers een link naar een superhandig overzicht. Print hem gelijk uit en vouw hem in drieën onder je toetsenbord. Maak van dit blog een favoriet door te kiezen voor het sterretje rechtsboven in je browser.
Hoe help ik mezelf om sneltoetsen te gebruiken in plaats van de muis?
Blijf realistisch, denk aan alle goede voornemens rond de jaarswisseling. De meeste mensen die nu vol goede moed een printje maken, vervallen in hun aangewende manier van werken. Helaas is het vaak zo. Je zult jezelf moeten helpen. Mijn tip is om een doel te stellen, zoals een sneltoets per dag goed in te oefenen. Bij het schrijven van dit blog heb ik met mezelf afgesproken dat ik de muis bijna niet zou gebruiken. Met de pijltjes toetsen, TAB- en Enter toets en de sneltoetsen kom je heel ver. Het is me best aardig gelukt. Werk aan een sneltoets per keer. Alle verandering kost tijd, gun jezelf twee weken voor de lijst met 10 toetsen die hierboven staat.
Mijn tips:
  • print de link in dit blog uit en geef jezelf de komende 2 weken elke dag een van de sneltoetsen hierboven op,
  • Plan het gelijk in je agenda in
  • Op mijn FaceBook-pagina postte ik een Sneltoets van de dag gedurende 2 weken in mei 2015.
Nog een paar handige:
Nog eens lezen van dit stuk? Scrol niet, gebruik Ctrl+Home om weer naar het begin te gaan. Zo kan Ctrl+End soms ook handig zijn. Mijn andere blogs met handige computertips vind je hier. Lees eerst gerust nog door over Sociale Media als Twitter, FaceBook en Google+.

psssssst: Ctrl+W is venster sluiten…

 

1 thought on “Gemak met Sneltoetsen op Apple Mac en Windows

Reacties zijn gesloten.